Categorieën
Koninkrijk Reformatie

Het zaad van het evangelie moet in goede grond vallen

Vanaf mijn twintigste (ik ben inmiddels 51) denk ik al na over de volgende vraag: hoe komt het dat we als christelijke kerk zo weinig blijvende en vermenigvuldigende vrucht zien op de verkondiging van het evangelie? Als het evangelie in ons eigen leven zijn uitwerking heeft, dan kan het toch niet anders dan dat dit impact op onze omgeving zal hebben?

Stel dat er dertig jaar geleden één volwassen gelovige in Nederland zou zijn geweest en dat vanaf dat moment iedere gelovige (maar!) één persoon per jaar zou discipelen tot een volwassen gelovige, dan zou nu heel Nederland bereikt zijn met het evangelie en tot geloof zijn gekomen. Als we vanaf vandaag van 15.000 volwassen gelovigen wereldwijd uit zouden gaan, dan zou binnen twintig jaar de hele wereldbevolking tot geloof zijn gekomen. Natuurlijk zijn dit fictieve getallen, maar wees eerlijk, wat is nu één persoon per jaar?

Het makkelijkste antwoord op de vraag waarom het evangelie zo weinig impact heeft in de samenleving, is dat het komt door de tijd waarin wij leven. De grond is hard, dus het zaad van het evangelie dat gezaaid wordt, komt niet of nauwelijks op. Hier zit zeker een kern van waarheid in. We kunnen het ook zoeken in de vorm waarin we het evangelie verpakken. Hoe belangrijk een eigentijdse vorm ook mag zijn, het zal de ontkerkelijking in Nederland niet doen stoppen.

Toch blijf ik geloven dat het evangelie een kracht (Grieks: dunamis) van God tot behoud is. Die harde grond zou dus geen belemmering hoeven te zijn voor het dynamiet van het evangelie. De ‘verpakking’ zou daarbij ook geen rol hoeven te spelen.

Na een jarenlange zoektocht, waarin ik zelf zeven jaar de weg kwijt ben geweest en helemaal niet meer kon geloven, heeft God mij in januari 2020, vlak voor de corona-crisis, opnieuw geroepen. Mijn passie en liefde voor de christelijke kerk in Nederland is teruggekomen en is groter en sterker dan het ooit is geweest. God heeft mij geloof voor een nieuwe Reformatie in de christelijke kerk van Nederland gegeven.

De belangrijkste sleutel die ik heb ontvangen heeft te maken met de harde grond. God zal voor de wasdom zorgen, maar het is aan de zaaier van het evangelie (de christelijke kerk) om de grond zodanig te bewerken, dat het zaad van het koninkrijk in goede grond terecht komt. De zaaier zal de stenen, de doornen en de distels uit de grond moeten halen, zodat het zaad blijvende vrucht zal dragen.

Ik weet mij geroepen en het is mijn passie om hierover met predikanten, voorgangers en andere kerkelijk werkers in gesprek te gaan. Behoor jij tot deze doelgroep en verlang je naar meer vrucht op de verkondiging? Dan nodig ik je bij deze uit voor een kop koffie of thee en een goed gesprek. Een afspraak maken kan via onze contactpagina.

PS Pas jij niet direct binnen de doelgroep zoals hierboven aangegeven, ook dan ben je uiteraard van harte welkom. Je zou dit bericht ook door kunnen sturen naar iemand in je gemeente die wel binnen de doelgroep valt. Of nog leuker, kom samen!

Klik hier om je te abonneren op onze blogs.

Delen van deze blog via social media wordt bijzonder gewaardeerd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *