Categorieën
Koninkrijk Reformatie

Wat als negatieve karaktereigenschappen je blijven achtervolgen?

Wie herkent het niet, van die nare karaktereigenschappen die af en toe de kop opsteken. Juist op de momenten dat het even niet uitkomt en het als olie op het vuur is. Opvliegerigheid, ongeduld, een kritische geest of wat het ook mag wezen. Kunnen we van die vervelende karaktereigenschappen afkomen en zo ja, hoe dan?

Als je christen bent, dan ken je ongetwijfeld de gedachte dat ons karakter gevormd moet worden en dat God daarvoor de moeite en verdriet die zich in ons leven voordoen wil gebruiken. Daar moeten we ons door laten vormen en op die manier laat God alle dingen meewerken ten goede. Althans, dat gelooft men.

Een paar jaar jaar geleden kwam ik er – na 25 jaar actief christen te zijn geweest – achter dat het vormingsproces in mijn leven wel bijzonder moeizaam was verlopen. Aan moeite en verdriet heeft het niet gelegen, dat was er genoeg, maar dat alles ten spijt werd het “Gij geheel anders…” van Paulus niet echt zichtbaar in mijn leven. Vanwege mijn interkerkelijke werk werkte ik veel samen met christenen van allerlei pluimage en ik merkte dat ik hierin bepaald geen uitzondering was.

Inmiddels heb ik ontdekt wat de oorzaak hiervan is. Je karakter proberen te polijsten is trekken aan een dood paard. Zolang ons bewustzijn verduisterd is, zullen die negatieve karaktereigenschappen blijven opspelen, zeker op momenten dat het spannend is en we de controle over onze emoties even verliezen. We leren vooral onze negatieve karaktereigenschappen onder controle te houden door ze te onderdrukken, maar als er wat druk ontstaat, komen die vanzelf weer naar de oppervlakte.

Het enige dat gaat werken is dat we ons bewust worden van ons ware karakter. Niet het vormen van ons karakter, maar het afleggen van de oude mens met de bijbehorende negatieve karaktereigenschappen. En het aandoen van de nieuwe mens, ons bewust worden van ons ware Zelf, wie we als mens in werkelijkheid en van nature zijn. Christusbewust worden. Alleen langs de weg van het kruis zal ons ware karakter zichtbaar worden. En dan niet het kruis als de plek van rechtvaardiging van de oude mens, maar de plek waar het vlees gekruisigd wordt. Alleen dan kan Christus in ons opstaan.

Het karakter van Christus vind je in de opsomming van de vrucht van de Geest in Galaten 5:22.

Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Dit is het ware karakter van ieder mens, hetgeen alleen zichtbaar wordt als we ons Christus ten volle bewust worden. Ons bewustzijn zal gereinigd moeten worden van dode werken (Hebreeën 9:14). Werken aan karaktervorming of ons karkater laten vormen door de omstandigheden zijn dode werken, waarmee we alleen de oude mens oplappen. Trekken aan een dood paard!

Ons verduisterde bewustzijn zal verlicht moeten worden door het Licht van Christus. Zodra de bedekking van het vlees (de oude mens) wordt weggenomen, zien we als in een spiegel de heerlijkheid van de Heer (2 Korintiërs 3:18). In de spiegel zien we ons ware Zelf, Christus in ons.

Is het jouw verlangen om je bewust te worden van je Christus-gelijkvormigheid, waardoor de vrucht van de Geest als vanzelf zichtbaar zal worden in je leven? We bieden meerdere mogelijkheden die je hierbij kunnen helpen.

De Way of Grace Inspiratiedag
De online-cursus over het koninkrijk van God
Het discipelschapstraject Van Brein naar Bewustzijn

Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Klik hier om je te abonneren op onze Blog / Nieuwsbrief.

Ben je door onze blogs of door een (online) gesprek bemoedigd of heeft het je verder gebracht in je geestelijke groei? Overweeg dan een (kleine) financiële bijdrage, waarmee je ons ondersteunt in onze missie, een nieuwe Reformatie in de christelijke kerk van Nederland. Uw bijdrage is belasting aftrekbaar. Wil je een ander bedrag doneren dan de keuzemogelijkheden hieronder, klik dan hier.

Totaal: € -

Delen van deze blog via social media wordt bijzonder gewaardeerd. Dit kan eenvoudig via de onderstaande snelkoppelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *