Categorieën
Koninkrijk

Wat bedoelde Jezus met ‘Bekeert u en gelooft het Evangelie’? – deel 2

Mocht je deel 1 van deze blog nog niet gelezen hebben, lees deze dan eerst.

Deel 1 van deze blog eindigde ik met de vraag: “Zouden we onze focus niet moeten verleggen van het bestrijden van de symptomen en de vergeving daarvan, naar de werkelijke kern van het evangelie?” Het antwoord op deze vraag wil ik graag in deel 2 van deze blog geven.

Ons leven als mensen van vlees en bloed kan zich op twee ‘niveaus’ afspelen. Het ene niveau is dat van het rijk der duisternis en het andere dat van het koninkrijk van het Licht. Beide ‘niveaus’ van leven behoren tot te mogelijkheid tijdens ons leven hier en nu. We kunnen echter niet op beide ‘niveaus’ tegelijk zitten. We wandelen of naar het vlees, in het rijk der duisternis, of we wandelen in de Geest, in het koninkrijk van het Licht.

Paulus geeft aan dat hij niemand meer naar het vlees kent, al zou hij Christus naar het vlees gekend hebben, ook hem kent hij niet meer naar het vlees (2 Korintiërs 5:16). Als Paulus al niemand meer naar het vlees kent, dan God zeker niet! Het is voor God dan ook geen probleem om met zijn Geest in de mens te wonen, ongeacht of men naar het vlees wandelt (in het rijk der duisternis verblijft) of in de Geest wandelt (in het koninkrijk van het Licht). En omdat God altijd Dezelfde is en er bij God geen verandering is, is dit nooit anders geweest! Paulus heeft het over een mysterie dat vanaf alle eeuwen en geslachten verborgen is geweest, maar wel degelijk al die tijd al een feit was. En dat mysterie is ‘Christus in ons’ (Kolossenzen 1:26,27). Christus in de mens is volgens Paulus altijd en bij iedereen een onbetwistbaar gegeven geweest. Hij schrijft dan ook: “Christus is alles en in allen.” (Kolossenzen 3:11b)

Onze zonden zijn voor God dus geen probleem om met de mens verbonden te zijn. Die gedachte komt alleen bij ons mensen op. Vergeving van zonden is dan ook niet de kern van het evangelie! God vergeeft de zonden per definitie, omdat Gods liefde en aanvaarding onvoorwaardelijk zijn.

Christus woont in ons. Zolang we ons dat laatste echter niet bewust zijn, bevinden we ons nog steeds in het rijk der duisternis en brengen we als vanzelf werken van het vlees voort. Onze zonden zijn dus een gevolg (de symptomen) van een wandel naar het vlees. Deze zonden zijn bij voorbaat al door God vergeven, maar daarmee zijn we nog niet gered; niet verlost van het rijk der duisternis en overgeplaatst in het koninkrijk van het Licht. En daarom is het evangelie van vergeving van zonden geen blijde boodschap! Natuurlijk is het fijn dat God onze zonden niet aanrekent, maar zolang we niet zijn overgeplaatst in het koninkrijk van het Licht, zijn we niet bevrijd van de zondemacht en zullen we blijven zondigen.

Het enige echte evangelie (blijde boodschap!) is het evangelie van het koninkrijk! Iedereen heeft toegang tot het koninkrijk van God, omdat Christus vanaf alle eeuwen en geslachten in iedereen woont! Dat is de blijde boodschap waar Jezus onze ogen voor heeft willen openen! Tijdens de eerste preek in de synagoge van Nazareth heeft Jezus direct aangegeven waarvoor hij was gekomen. “Om blinden de ogen te openen en gevangenen vrijlating te verkondigen“! (Lukas 4:18,19) Als Jezus ons oproept om ons te bekeren, dan gaat het dus om de overgang van de duisternis naar het Licht en niet om in eigen kracht ons te bekeren van onze fouten en gebreken (de symptomen).

En wat is nu de kern van de blijde boodschap van het koninkrijk. Dat is het mysterie dat eeuwenlang verborgen was gebleven, doordat we er BLIND voor waren en dat mysterie luidt: CHRISTUS IN ONS! Wij zitten niet vastgebonden in de gevangenis van het rijk der duisternis, alsof er geen ontkomen is aan onze wandel naar het vlees. Christus is in ons! Iedere cel van ons lichaam ademt Christus. We mogen en kunnen de gevangenis uitwandelen en het koninkrijk van het Licht binnengaan door in de Geest te gaan wandelen. Niemand, maar dan ook niemand, kan ons tegenhouden! Het enige dat ons te doen staat, is onze identificatie met het vlees / het ego op te geven en ons bewust te worden van ons ware Zelf, Christus in ons.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit een behoorlijke strijd kan zijn. Het ego geeft zijn bestaansrecht niet zomaar op! Dat is de reden waarom Jezus de poort nauw noemt. Het ego is te groot om door de poort te kunnen. Dat neemt niet weg dat de poort wagenwijd openstaat voor IEDEREEN!

Zodra we het evangelie van het koninkrijk geloven en ons bekeerd hebben van een wandel naar het vlees naar een wandel in de Geest, zullen de werken van het vlees (als vanzelf!) ophouden en zal de vrucht van de Geest (als vanzelf!) in ons leven zichtbaar worden. De wet van Christus is vanaf dat moment in ons hart geschreven.

Zolang christenen het evangelie van vergeving van zonden als voeding krijgen voorgeschoteld, zullen zij dus net als niet-christenen werken van het vlees blijven voortbrengen. En zoals ik in deel 1 van deze blog al geschreven heb, natuurlijk kunnen we het best wel opbrengen om lief en aardig te zijn, maar dat is niet gelukkig niet voorbehouden aan christenen.

Zodra we mensen (ongeacht of ze christen zijn of niet) gaan voeden met deze blijde boodschap van het koninkrijk (en dus niet gemixt met het evangelie van vergeving van zonden!) dan zullen de meeste mensen bereid zijn om uit hun gevangenis te komen en in vrijheid te gaan wandelen. De vrucht van de Geest zal dan vanzelf zichtbaar gaan worden!

Mocht je door willen praten over de inhoud van deze blog?
Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Klik hier om je te abonneren op onze Blog / Nieuwsbrief.

Ben je door onze blogs of door een (online) gesprek bemoedigd of heeft het je verder gebracht in je geestelijke groei? Overweeg dan een (kleine) financiële bijdrage, waarmee je ons ondersteunt in onze missie, een nieuwe Reformatie in de christelijke kerk van Nederland. Uw bijdrage is belasting aftrekbaar. Wil je een ander bedrag doneren dan de keuzemogelijkheden hieronder, klik dan hier.

Totaal: € -

Delen van deze blog via social media wordt bijzonder gewaardeerd. Dit kan eenvoudig via de onderstaande snelkoppelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *