Categorieën
Koninkrijk Reformatie

Het verschil tussen het oude en het nieuwe verbond – deel 1

De boodschap van vergeving van zonden is gebaseerd op het oude verbond.

Het evangelie van het koninkrijk is het evangelie van het nieuwe verbond; door Paulus ook wel het evangelie van Christus genoemd (o.a. Galaten 1:7).

Het Hebreeën-volk onder het oude verbond is een schaduwbeeld van een wandel naar het vlees, hetgeen beeldspraak is voor de oude mens. Identificatie met de oude mens brengt werken van het vlees (zonden) voort. De wet onder het oude verbond was nodig om het vlees te beteugelen (Galaten 3:24). Zolang een wet van kracht is, ben je schuldig als je die wet overtreedt. Om vergeving van overtredingen op de wet (zonden) te ontvangen, offerde men dieren.

Onder het nieuwe verbond heeft de wet van Mozes plaatsgemaakt voor de wet van Christus. Jezus heeft door zijn kruisdood zichtbaar willen maken dat we het vlees voor dood mogen / moeten houden. Als het vlees / de oude mens dood is, is er geen wet nodig die de overtredingen van het vlees veroordeelt en is er ook geen zondoffer nodig om vergeving van deze zonden te ontvangen. Vergeving van zonden hoort dus bij het oude verbond, waaronder de wet van Mozes van kracht was. Laten we met dit in ons achterhoofd eens kijken wat Paulus aan de gemeente in Galaten schrijft.

Ik verwonder mij erover dat u zich zo snel hebt afgewend van hem die u in de genade van Christus geroepen heeft, naar een ander evangelie, terwijl er geen ander is; al zijn er ook sommigen die u in verwarring brengen en het Evangelie van Christus verdraaien.” (Galaten 1:6,7)

Even verderop schrijft Paulus: “O dwaze Galaten, wie heeft u betoverd om de waarheid niet te gehoorzamen. … Hebt u de Geest ontvangen uit de werken der wet, of uit de prediking van het geloof? Bent u zo dwaas? U die met de Geest begonnen bent, gaat u nu eindigen met het vlees?” (Galaten 3:1-3)

Wat bedoelde Paulus met dat ‘andere evangelie’, dat geen evangelie is? Hij heeft het over ‘werken der wet’ en ‘eindigen met het vlees’. Twee hoofdstukken verder roept hij de Galaten op om vast te staan in de vrijheid, die zij door de Geest hadden gekregen. Hij schrijft dan: “Laat u niet wederom een slavenjuk opleggen!” (Galaten 5:1). En iets verderop: “Bedenk goed, een klein beetje zuurdesem maakt het hele deeg zuur.” (Galaten 5:9).

Het slavenjuk en het zuurdesem waar Paulus over spreekt, hebben dus betrekking op de wet van Mozes die onder het nieuwe verbond niet meer van kracht is! Zelfs in de jonge gemeenten had men zich al weer onder het slavenjuk van de wet laten brengen. En al was het misschien niets eens zo heel duidelijk, een klein beetje zuurdesem, maakt het hele deeg zuur. Een klein beetje oude verbond vermengen met het nieuwe verbond, maakt het nieuwe verbond krachteloos!

Nu naar vandaag de dag. Er zijn behoorlijk wat christenen die het evangelie van het koninkrijk hebben omarmd. Zij zijn echter vergeten de boodschap van vergeving van zonden aan de wilgen te hangen. Ze houden vast aan het zuurdesem van het oude verbond, waardoor er sprake is van een gemixt evangelie, dat krachteloos is.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Zolang de kruisdood van Jezus verkeerd wordt geïnterpreteerd – namelijk als een zondoffer voor de vergeving van onze zonden in plaats van de dood van het lichaam der zonde – wordt het oude verbond nog verkondigd. Je kan dan nog zoveel evangelie van het koninkrijk toevoegen, maar het zuurdesem blijft aanwezig. Zolang dit niet wordt ingezien, zal het evangelie van het koninkrijk van zijn kracht worden beroofd en ontvangen mensen niet de juiste voeding. Ze blijven kinderen in het geloof die afhankelijk blijven van de melk, terwijl het de bedoeling is om door vaste kost volwassen gelovigen te worden. Het gevolg is dat men de werken van het vlees niet achter zich kan laten en de vrucht van de Geest minder dan mogelijk zichtbaar wordt in hun leven.

Klik hier voor deel 2 van deze blog.

Mocht je door willen praten over de inhoud van deze blog?
Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Klik hier om je te abonneren op onze Blog / Nieuwsbrief.

Ben je door onze blogs of door een (online) gesprek bemoedigd of heeft het je verder gebracht in je geestelijke groei? Overweeg dan een (kleine) financiële bijdrage, waarmee je ons ondersteunt in onze missie, een nieuwe Reformatie in de christelijke kerk van Nederland. Uw bijdrage is belasting aftrekbaar. Wil je een ander bedrag doneren dan de keuzemogelijkheden hieronder, klik dan hier.

Totaal: € -

Delen van deze blog via social media wordt bijzonder gewaardeerd. Dit kan eenvoudig via de onderstaande snelkoppelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *