Categorieën
Jezus van Nazareth Koninkrijk Reformatie

Het mysterie dat geen mysterie mag blijven

We noemen iets een mysterion als we het met ons verstand niet kunnen begrijpen.

Als twee goede vrienden elkaar niet begrijpen, zou je kunnen spreken van een mysterie. Een mysterie zorgt voor verwijdering. En als die verwijdering te groot wordt en/of te lang duurt, kan dit zelfs ten koste gaan van de vriendschap.

Het is dus van groot belang dat mysteries worden onthuld!

Voor de meeste mensen is God een mysterie en omdat God een mysterie is, ziet men ook het lijden op deze wereld als een mysterie. Het mysterie van het lijden is de grootste oorzaak van het feit dat in de loop van de eeuwen steeds meer mensen God te rug hebben toegekeerd. Een mysterie zorgt immers voor verwijdering!

Religiositeit wil niets liever dan het grootste mysterie aller tijden laten voortbestaan. Dat mysterie is Christus in ons of nog ruimer verwoordt, Christus is alles en in allen.

Jezus van Nazareth heeft dit mysterie met name door zijn kruis en opstanding willen openbaren. Jezus kwam niet om het mysterie opnieuw als een mysterie onder de aandacht te brengen. Nee, hij heeft het eeuwenoude mysterie voor ons willen openbaren, onthullen, ontrafelen. Religiositeit deed en doet er alles aan om dat mysterie (alsnog) verborgen te houden.

Het Licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet gegrepen.” (Johannes 1:5)

De duisternis probeert het Licht verborgen te houden, maar dat gaat niet lukken! Het Licht heeft de duisternis – ook die van Religiositeit! – verdreven! Het grote mysterie is ontrafelt!

Zolang ‘Christus in ons’ echter een mysterie voor ons is en zolang we het mysterie van het lijden koesteren is er sprake van verwijdering tot ons ware Zelf. De afstand tussen het ego en ons ware Zelf zorgt ervoor dat wij niet openbaar kunnen worden als de zonen van God (m/v) die wij in werkelijkheid zijn.

De schepping kijkt met reikhalzend verlangen uit naar het openbaar worden van de zonen Gods. Mensen die het mysterie aanbidden staan dit voor zichzelf in de weg. Het mysterie mag geen mysterie blijven!

God doet er alles aan om in Christus de verwijdering die vanuit het perspectief van de mens is ontstaan definitief weg te nemen, om de kosmos met zich te verzoenen. En dat kan alleen als het Christusmysterie voor ons wordt onthuld.

Mocht je door willen praten over de inhoud van deze blog?
Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Klik hier om je te abonneren op onze Blog / Nieuwsbrief.

Ben je door onze blogs of door een (online) gesprek bemoedigd of heeft het je verder gebracht in je geestelijke groei? Overweeg dan een (kleine) financiële bijdrage, waarmee je ons ondersteunt in onze missie, een nieuwe Reformatie in de christelijke kerk van Nederland. Uw bijdrage is belasting aftrekbaar. Wil je een ander bedrag doneren dan de keuzemogelijkheden hieronder, klik dan hier.

Totaal: € -

Delen van deze blog via social media wordt bijzonder gewaardeerd. Dit kan eenvoudig via de onderstaande snelkoppelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *