Heel wat christenen geloven dat zij behouden worden door een daad van geloof. Zodra je gelooft dat Jezus voor de vergeving van jouw zonden is gestorven, ontvang je de vergeving en ben je gered (behouden). Binnen de evangelische wereld hebben ze daar het zogenoemde zondaarsgebed voor in het leven geroepen, zodat je een mooi markeerpunt hebt van het moment van je redding; alsof de doop als markeerpunt niet genoeg zou zijn.
Pas daarna – en ik heb het zelf ook vaak genoeg gezegd – heten we iemand welkom in de strijd. De strijd tussen het oude leven en het nieuwe leven. Een strijd die we volgens veel christenen tot de dood toe zullen moeten strijden. Na onze dood – als ik de gedenkstenen op de graven van veel mensen moet geloven – gaan we pas de Rust binnen die ons is beloofd. (Google eens op afbeeldingen naar ‘eeuwige rust’ en zie de resultaten)
Paulus schrijft in zijn brief aan de Filippenzen het volgende: “Bewerkt uw eigen behoudenis met vrees en beven; want het is God die in u werkt, zowel het willen als het werken.” (Filippenzen 2:12,13)
Volgens Paulus moeten we onze behoudenis (redding) met ‘vrees en beven’ bewerken. Dat is niet even geregeld met een daad van geloof en een zondaarsgebed. Als we vanuit de houding die Paulus beschrijft onze behoudenis bewerken, zullen we vanzelf gaan merken dat het God is die zowel het willen als het werken in ons uitwerkt.
Hoezo ‘Welkom in de strijd’, nadat we onze redding ontvangen hebben? De strijd gaat volgens Paulus aan onze behoudenis vooraf! En als onze behoudenis een feit is, gaan we binnen in de Rust van God. We hoeven helemaal niet te wachten op de dood, voordat we die Rust binnengaan. Sterker nog, misschien moeten we ons wel afvragen of we wel behouden zijn, als we nog dood gaan? Behoudenis staat immers voor het ontvangen van het eeuwige leven.
Oké, dat laatste laten we nog even rusten. Maar waarom bidden evangelische christenen zo graag het zondaarsgebed met mensen die ’tot geloof’ komen? Is niet juist de doop het mooiste markeringspunt dat we kunnen bedenken? Je oude leven achterlaten in het graf om op te staan in een gloednieuw leven!
Welkom in de eeuwige Rust!
Mocht je door willen praten over de inhoud van deze blog?
Schroom dan niet en neem contact met ons op.
Klik hier om je te abonneren op onze Blog / Nieuwsbrief.
Ben je door onze blogs of door een (online) gesprek bemoedigd of heeft het je verder gebracht in je geestelijke groei? Overweeg dan een (kleine) financiële bijdrage, waarmee je ons ondersteunt in onze missie, een nieuwe Reformatie in de christelijke kerk van Nederland. Uw bijdrage is belasting aftrekbaar. Wil je een ander bedrag doneren dan de keuzemogelijkheden hieronder, klik dan hier.
Delen van deze blog via social media wordt bijzonder gewaardeerd. Dit kan eenvoudig via de onderstaande snelkoppelingen.